Spring naar hoofd-inhoud

Verkeersongeval

Wie is aansprakelijk in het verkeer?

Na een verkeersongeval rijzen tal van praktische en juridische vragen. Wat te doen als partijen het niet eens zijn over de toedracht van het ongeval? Hoe zit het met de aansprakelijkheid bij eigen schuld? Is de gemeente aansprakelijk bij een val door een gat in de weg? Wat te doen als de tegenpartij onbekend is of een buitenlands kenteken heeft? In de wet worden fietsers en voetgangers als de “zwakkere verkeersdeelnemer” verregaand beschermd. Zo is een automobilist ten opzichte van een volwassen fietser of voetganger voor tenminste 50% aansprakelijk, tenzij er sprake is van overmacht aan de kant van de bestuurder van de auto. Bij een aanrijding met een kind onder de 14 jaar is de automobilist op grond van de wet zelfs voor 100% aansprakelijk, ook al steekt het kind de weg over zonder uit te kijken.

Voorbeeld

Een 17 jarige jongen rijdt op zijn bromfiets op een plattelandsweggetje een auto tegemoet. De jongen komt in de berm terecht en raakt zwaargewond. Hij heeft meerdere gecompliceerde botbreuken en kan zich van het ongeval niets herinneren. Een intensieve revalidatieperiode volgt. Zijn moeder neemt vrij om de jongen thuis te verplegen. Door de revalidatie loopt hij een half jaar studievertraging op. Later blijkt dat hij blijvende hersensschade heeft opgelopen. Een opleiding op HBO niveau is voor hem niet meer haalbaar. In zijn toekomst is hij blijvend beperkt vanwege zijn klachten.


De verzekeraar van de auto weigert de aansprakelijkheid te erkennen. Binkhorst LSA laat het er niet bij zitten. Door het laten maken van een verkeersongevallen analyse kan de aansprakelijkheid toch worden vastgesteld. De schade van de jongen wordt door Sabien Binkhorst LSA in overleg met een medisch adviseur, een arbeidsdeskundige en een rekenkundige vastgesteld en geclaimd bij de verzekeraar.   

 

Verkeersongeval in het buitenland

Heeft u ook een verkeersongeval meegemaakt en is iemand anders daar verantwoordelijk voor? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met Sabien Binkhorst LSA.

 

Als Belg betrokken geraakt bij een verkeersongeval in Nederland.